איינגאר הינה שיטה לתרגול פיזי של תנוחות היוגה תוך שימוש רב באביזרים במטרה לדייק את התנוחות וגם כדי לאפשר ולהנגיש את תנוחות היוגה כאשר אין מספיק גמישות, כוח או שיווי משקל. השימוש הרב באביזרים כגון חגורות, קוביות תרגול שונות, שמיכות, רצועות ואף כסאות נועד בכדי להנגיש את תרגול היוגה לקשישים, אלו שסובלים מכאבים ומחלות וגם אנשים רגילים שהאביזרים עוזרים להם לתרגל בבטחה בלי להיפצע. תפקיד נוסף של האביזרים בתרגול איינגר יוגה הוא להגדיל את טווחי התנועה ולשפר גמישות וכוח.
השיטה הופצה במערב על ידי ב.ק.ס איינגר ונקראת על שמו.
מקורות השיטה
ב.ק.ס איינגר (1918-2014) מפתח ומפיץ השיטה, למד יוגה במייסור שבדרום הודו אצל קרישנמאצ'אריה, יחד עם פטהאבי ג'ויס, שפיתח את אשטנגה יוגה. התרגול של איינגר בתחילה היה דינמי ועם הגיעו למערב החל בהדרגה לשלב יותר ויותר שימוש באביזרים ולהדגיש את דיוק ויישור התנוחות.
השיטה מבוססת על השיטה הקדומה יוגה קורונטה Kurunta Yoga שהיא תרגול יוגה תוך שימוש באביזרים. פירוש המילה קורונטה בסנסקריט היא אביזר.
גדולתו של איינגר הייתה לקחת את השיטה ולהתאימה לעת המודרנית ולצרכי אנשים מערביים. הוא איפשר לחוות את יתרונות התרגול גם כאשר אין את טווחי התנועה הנדרשים כדי לבצע את האסאנות כי האביזרים מסייעים לכך.
בין תלמידיו הראשונים במערב בראשית שנות ה-50 של המאה העשרים היה יהודי מנוחין, הכנר באותה עת היה מפורסם ועזר לאיינגר להפיץ את שיטתו.
ספרו הראשון 'אור על היוגה' יצא לאור בשנת 1966 ועד היום נחשב לאחד הספרים החשובים ביותר עבור אלו הרוצים להעמיק בתורת היוגה. הספר מדגים ומפרט למעלה מ200 תנוחות, אסאנות וכמעט ולא כולל שימוש באביזרים. הספר תורגם לעשרות שפות ונמכר במליוני עותקים והוא רלוונטי גם בימינו אנו.
המרכז העולמי של איינגר יוגה הוקם בשנת 1975 בעיר פונה שבהודו. מאז הופצה השיטה ברחבי העולם מדרום אמריקה, צפון אמריקה, אירופה וכמובן אוסטרליה, אפריקה ואסיה.
עדי היום איינגאר האיש נחשב לאחד מגדולי המורים ליוגה בעת המודרנית.
איך התרגול עובד?
השיטה מדגישה את הדיוק בתנוחות ושהייה סטטית בהן. יש דגש גם על אופן הכניסה לתנוחה תוך שימוש באביזרים.
לרוב האביזרים נועדו לאפשר שהייה בתנוחות כאשר הגמישות אינה מספקת או כאשר צריך תמיכה בשיווי המשקל או להחזיק בתנוחות הפוכות כאשר חסר כוח.
לפי השיטה יש להנחות את התלמיד בדיוק מה עליו לבצע תוך השארת מעט מקום לבדיקה או חקירה אישית. יש שימוש בתיקונים רבים מצד המורה. המונח המקצועי לתיאור התיקון והיישור הוא Alignment. יש דגש על שהייה בתנוחות מתוך התפיסה של פיתוח גמישות פאסיבית סטטית. כלומר שהשריר יתארך והמפרק יפתח על ידי השארות בתנוחה והרפיה בה.
השימוש בתמיכות מאפשר לתלמיד להישאר במצב שאלמלא האביזר לא היה אפשרי עבורו. כך שהאביזרים תומכים ברווחים ובתועלות של התרגול: פיתוח ושיפור הגמישות של הגב, הרגליים, חיזוק בטן וגב ובנייה של שיווי משקל.
שימוש באביזרים בתרגול דינמי
אנחנו בקאלה יוגה מתבססים על המקור של שיטת איינגאר, קורונטה יוגה. השימוש באביזרים אפשרי גם בתרגול דינמי. אפשר לתרגל תנוחה דינמית ולהנות מיתרונות האביזרים. למשל ניתן להשתמש בקוביות היוגה בתרגול רצפים כך שנבנה יותר גמישות וכוח ועדיין נשמור על תנועתיות. ניתן לבצע זאת גם עם חגורת היוגה שהיא מצוינת לפיתוח גמישות בתנוחות עמידה או ישיבה.
האביזרים- פרקטיקת אימון
קוביות עץ- הסוג הקלאסי והמקורי. מתאפיינות ביציבות ונוקשות, משמשות בעיקר בתנוחות שיווי משקל או כוח.
קוביות שעם- יציבות ורכות, מצוינות לעבודה על גמישות בישיבה. הן פחות נפוצות עקב מחירן.
קוביות גומי- לרוב כחולות- הסוג המודרני והנפוץ ביותר. משמשות בכל השימושים אולם טובות מאוד לפתיחת בית החזה עבור עמוד השדרה.
חגורת יוגה – אין סוף לשימושים. ממתיחה פשוטה וקלאסית ועד לתנוחות הפוכות. כל עוד יש למורה את הידע הן כלי חשוב בתרגול.
כיסא- ניתן לתרגל יוגה על כיסא לא רק כאשר יש נכות או מגבלה. הוא יכול לשמש לבניית כוח, לתנוחות הפוכות ועוד.
רצועות תלייה- הן רצועות שניתלות מהקיר ומשמשות לתנוחות הפוכות או מתיחות.
בולסטר- כרית ענקית ועבה שמשמשת לשמירה על הגב או לפתיחה שלו.
שמיכות- תמיכה והגבהה עדינה.
שני הסתן התאמנה באיינגאר יוגה אצל רחל צ'יני והוכשרה באופן מקיף ויסודי בלימוד יוגה קורונטה. אנחנו בקאלה יוגה משלבים עבודה עם כל סוגי האביזרים באופן מותאם לצרכי מתרגלים שונים. עבודה נכונה עם אביזרים יכולה לסייע למתאמנים בשיטות אחרות כמו אימון פונקציונלי, TRX , ריצה , רכיבת שטח ועוד.
השימוש באביזרים מאפשר לשמור על טווחי תנועה, להימנע מפציעות, להקל ולהנגיש את תרגול היוגה לספורטאים ולאפשר להם ליהנות מיתרונות האימון ביוגה: חיזוק שרירים, בניית גמישות, להגיע לעמידות ידיים או עמידות ראש.
האביזרים מועילים לבעלי מגבלויות פיזיות או למתמודדים עם פציעות כמו גם לקשישים או נשים בהריון ואחרי לידה ומאפשרים תרגול בטוח, נעים וכייפי.
אנחנו בקאלה יוגה שומרים על אימון מגוון ודינמי יחד עם השימוש באביזרים לפי צרכי המתאמנים שלנו. מהניסיון שלנו הבשורה של שיטת איינגאר הוא שכולם יכולים לתרגל יוגה ולהנות מיתרונותיה לגוף ולנפש. רק צריך את המורה המתאים ליוגה שיודע להתאים את מסורת התרגול העתיקה לצרכי התלמיד וליכולותיו כאן ועכשיו.
מוזמנים לפנות לשאלות או מידע נוסף בטלפון: 055-8895702 או במייל: Shanihasten@gmail.com