היוגה נידרה נועדה להכניס את המתרגל למצב של הרפיה ורגיעה עמוקים מאד ולהביאו אל אותו אזור ביניים שבין ערות לשינה. לכן היא מכונה גם שנת יוגה:
מצב שבו המתרגל צולל אל מעמקי התודעה באמצעות הרפיה מלאה של הגוף ונטרול המסרים המועברים אליו מבחוץ באמצעות החושים, תוך שמירה על תודעה ערה, שימת לב לנשימה והתכווננות מודעת פנימה, אל הקולות הפנימיים השוכנים ברבדים העמוקים ביותר בתוכו.
כדי להבין את משמעות התרגול, יש לראות אותו בהקשר הרחב יותר של היוגה.
המילה 'יוגה' נולדה מהשורש YUJ בסנסקריט, שפירושו 'להתאחד' והיא מכוונת לשחרור מהסבל על ידי הגעה לאיחוד מלא בין הגוף, התודעה והרוח.
אנשים רבים תופסים את היוגה כסוג של פעילות גופנית שיש בה אלמנטים רוחניים, כאשר בפועל, התרגול הגופני הוא אינו המטרה, אלא אחד האמצעים להגעה לאיחוד המיוחל.
האסאנות (התנוחות) השונות של התרגול הגופני ורצף המעברים בין אסאנה אחת לשנייה, הם צורה של מדיטציה בתנועה, שנועדה להגביר ולמקד את הריכוז של המתרגל ולסייע בידיו להגיע למצב מדיטטיבי, המאפשר התבוננות פנימית והתעוררות אל התודעה.
התרגול הגופני הוא נדבך אחד מתוך שמונה, המתוארים בסוטרות של פטנג'לי: 196 אמרות, המהוות את אחד הטקסטים המרכזיים ביותר של היוגה ומשמשות מדריך לתרגול ולדרך החיים היוגית כבר אלפי שנים.
האמרות מחולקות לפרקים ומתוות שמונה איברים, או אבני דרך המסייעות לאדם ללכת בנתיב היוגה, שיעודה הוא ההגעה אל אותה אחדות, או בסנסקריט 'סאמאדהי' (SAMADHI), שמשמעותה שקט פנימי ואושר שלם.
הכוונה ביוגה נידרה לילדים היא באמצעים פשוטים ונעימים להנגיש את האושר השלם בצורה מותאמת אליהם.
יוגה נידרה כתרגול המכוון להגעה לאחדות
עקרונית, ניתן לתרגל את היוגה נידרה בתנוחת ישיבה ואפילו בעמידה, אך לרוב מתרגלים אותה בשוואסאנה (SHAVASANA), תנוחת שכיבה על הגב ברגליים ובזרועות ישרות, פתוחות ושמוטות בצדי הגוף, משום שזו תנוחה המקלה על השגת הרפיה גופנית מלאה.
אם נסתכל על היוגה נידרה כתרגול של אחת משמונה אבני הדרך של היוגה, נראה כי היא אמצעי להשגת התכנסות פנימה והעברת המיקוד של איברי החישה מהחוץ אל הפנים. כלומר, היא מכוונת להתנתקות מגירויים חיצוניים כמו מראות וצלילים והסטת הקשב החושי אל הנשימה, הגוף והתודעה.
זהו בדיוק התהליך שעליו מדברת אבן הדרך שנקראת פראטיהארה (PRATYAHARA).
יתרונותיה של היוגה נידרה
- היא ערוץ המאפשר הרפיה עמוקה מאד בזמן קצר ומאפשרת מנוחה ושחרור מלחצים ומעייפות בדומה לשינה טובה, רק בהרבה פחות זמן מזה שדרוש לשנת לילה איכותית.
- היא מסייעת בהשקטת מערכת העצבים הסימפטטית, הפעילה בשעות לחץ וחירום ובהפעלת המערכת הפראסימפטטית, הפעילה במצב מנוחה ואחראית לווסת תפקודי חיים בסיסיים כגון פעימת הלב, הנשימה, מערכת העיכול ועוד.
- היא נהדרת כתרגול מרגיע לפני השינה, משום שהיא מפוגגת באופן מודע ואקטיבי (מבחינה תודעתית) את מאורעות היום ומתחים נפשיים וגופניים ומאפשרת גלישה הדרגתית אל תוך שינה רגועה ועמוקה.
- בתרגול קבוע וסדיר היא מפחיתה מתח, מקנה שקט נפשי גם בזמן פעילות וערות ומאפשרת התמודדות טובה יותר עם סטרס בחיי היום-יום.
- היא מסייעת בהשגת בהירות לגבי הכוונה האישית ולגבי הסתירות שבין המחשבות, הרגשות והפעולות לבין השאיפה והכוונה האמתית של המתרגל.
- היא מאפשרת למתרגל לתת מקום לתכנים שהודחקו אל הלא-מודע, לכל אותם פחדים, תשוקות, כעסים ותסכול, להכיר בהם ולהתבונן בהם באופן נטול שיפוטיות.
עקרונות תרגול היוגה נידרה ודגשים עבור ילדים
מומלץ לבצע את התרגול, לפחות בפעמים הראשונות בעזרת מורה, שיידע להדריך את המתרגל דרך כל השלבים ולסייע לו להתמקד.
השגת הרפייה לילדים לעיתים קשה יותר (בעיקר אצל ילדים צעירים מאד) משום שעדיין אין להם יכולות ויסות ואיפוק מפותחות כמו אצל מבוגר.
באופן כללי, בתרגול המיועד לילדים נעשה שימוש בדימויים ויזואליים ומוכרים מעולמו של הילד, המשמשים כגורם מתווך בין המודע לבין הלא-מודע.
אצל ילדים צעירים מאד, או ילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז או מהיפר אקטיביות, ניתן לבצע תרגולים קצרים, אפילו של דקות ספורות ולהאריך אותם בהדרגה בהתאם למידת יכולתו ומוכנותו של הילד.
חשוב גם להסביר לילד, שלכולנו קשה להשקיט את המחשבות ולהסתכל פנימה ולפעמים צריך לנסות כמה וכמה פעמים עד שמצליחים. זה גם בסדר גמור אם מרגישים צורך לבכות, או לצחוק ויש תוקף ולגיטימציה לכל רגש שעולה בזמן התרגול.
עיקרי התרגול:
- כאמור, התרגול מבוצע לרוב בשכיבה, בעיניים עצומות. ניתן להיעזר בכרית התומכת בראש ומומלץ להתכסות כדי לשמור על חום הגוף שנוטה לרדת עם העמקת ההרפיה.
אצל ילדים ניתן להיעזר בכיסוי עיניים (כמו אלה ששמים בטיסות). - מתחילים בהרפיה של כל איבר ואיבר על ידי הפניית תשומת לב לכל חלק בגוף מלמטה עד למעלה.
ככל שהילד גדול יותר, כך ניתן לרדת לפרטים קטנים יותר כמו הרפיה של כל אצבע בנפרד, של כל אחד משרירי הפנים וכד'. - אפשר הרפייה עם כיווץ ושחרור כדי לתת יותר תחושה בכל איבר.
- לאחר שהגוף רפוי עוברים להתמקדות בנשימה מתוך שימת לב לתחושות עם כל שאיפה ונשיפה.
ניתן לסייע לילדים לעשות זאת באמצעות הנחיות מוחשיות ופשוטות כמו "לנשום עמוק ולנפח את הבטן כמו בלון" או "להרגיש את הרוח שעוברת דרך האף החוצה כשמוציאים את האוויר" "לקחת שאיפה ולהרגיש איך כל הגוף מתמלא באור לבן ונעים ולנשוף אותו החוצה חזרה לעולם והוא נהיה כמו ענן שעף בשמיים". - בשלב מאוד ראשוני ולגילאי 3-5 אפשר להעביר שמיכה על הגוף מלמעלה למטה ולהגיד שזו שמיכת קסם שמרגיעה את כל מה שמפריע או מציק.
- בהנחיית ילדים בגילאי ביה"ס ניתן להתבונן בכעסים או בתסכולים שבאו לידי ביטוי במהלך היום ולשאול שאלות שיסייעו לו לפרוק מהם את המטען השלילי. לתת אמפתיה ולגיטימציה לפחדים, חששות, דאגות ולהזכיר שזה זמן להרפות מהם ולהזכיר שאנו עושים כמיטב יכולתנו ולכולנו מותר לטעות והכל חלק מלמידה. הדגש הוא על חיזוק הטוב ולתת אפשרות לשחרור מתוך חיבור לרגש ולא מתוך הקטנה או הכחשה.
שמי שני הסתן ואני מזמינה אתכם לגלות לילדיכם את סגולותיה המופלאות של דרך היוגה כבר מגיל צעיר, ככלי רב עוצמה לשיפור הרווחה הנפשית שלהם ולפיתוח יציבות נפשית, ביטחון עצמי ושקט פנימי.